Spiritueel Weekend

Handelingen 17: 23 – Want de stad doorgaande, en aanschouwende uw heiligdommen, heb ik ook een altaar gevonden, op hetwelk een opschrift stond: DE ONBEKENDEGOD. Deze dan, Die gij niet kennende dient, verkondig ik ulieden.

Zaterdag 8 en zondag 9 oktober vond er de 3de editie plaats van het Spiritueel Weekend te Nieuwpoort. Tijdens dit weekend wordt de mogelijkheid gegeven aan verschillende geloofsovertuigingen om zich voor te stellen.

Ook wij hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om aanwezig te zijn en een stand te plaatsen met als doel “de onbekende God” bekend te maken aan de aanwezigen en de bezoekers. Behalve de stand was er ook ruimte voor workshops en andere. In deze context heeft het koor een aantal gospelliederen gebracht.

Op zondag vond de oecumenische dienst plaats, een samenkomst waar elke deelnemende religie een korte tijd kreeg om iets van zichzelf mee te delen. Zo bracht ook ds. Samuel VERHAEGHE een kort woord dat u onderaan kunt lezen.

Mogelijk was deze 3de editie van het spiritueel weekend de laatste, maar wanneer men weer een weekend zou organiseren, zullen we ook weer van de partij zijn.

Voor ons, Protestantse Baptisten staat de Bijbel centraal, “sola scriptura”.

De Bijbel, het Woord van God, roept ons op elkaar lief te hebben, zoals Christus ons heeft liefgehad en dat brengt ons bij het belangrijke thema van dit weekend.

Verbondenheid vindt men niet waar men denkt beter te zijn dan de anderen, waar men beweert “de besten”, te zijn, of waar men beweert “de enigen”, te zijn.

Verbondenheid vindt men, waar ons geloof, waarachtig is.

Waarachtig geloof zal zich nooit uiten in het discrimineren van zijn medemens, maar zal aanwezig zijn in alle facetten van het leven.

Verbondenheid wordt gevonden waar men niet eerst en alleen aan zichzelf denkt, maar ook aan elkaar.

Verbondenheid is aanwezig waar men zich vrij kan uiten, wat met zich meebrengt dat we ons wel kwetsbaar opstellen maar, zonder het risico te lopen dat dit wordt misbruikt.

“Verbonden zijn” komt tot stand, wanneer onverschilligheid plaats ruimt voor interesse en medeleven.

Voor elkaar opkomen is een van de vele vormen van verbondenheid.

Als vertrekpunt wil ik dan ook Johannes 14: 6 citeren: “Jezus zeide tot hem: Ik ben de weg en de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij”.

De Bijbel roept ons op een weg te zijn, waarachtig te zijn en leven te scheppen.

De wereld is een dorp waarover wij met zijn allen de verantwoordelijkheid dragen.

Onze taak is het beheer, verbonden met elkaar door een wederzijds respect.

Dat is alleen mogelijk als wij eerbied hebben voor elke vorm van leven, zorgzaam met elkaar omgaan en vooral de verantwoordelijkheid op ons nemen een voorbeeld te zijn.

Dat moet beginnen bij onszelf.

Een waar gebeurt verhaal ter illustratie.

Een bekwaam onderzoeker zit in zijn bureau te werken aan een project om de wereldsituatie te verbeteren, als plots zijn dochtertje van 5 jaar binnenkomt.

“Ik wil spelen”, zegt ze.

Maar de man antwoord dat hij geen tijd heeft en dat ze hem moet laten verder werken.

Na wat aandringen, geeft het dochtertje toe en verandert van tactiek.

“Laat mij dan helpen, zodat je vlugger klaar bent met de wereld te verbeteren”, zegt ze.

De man is vertederd en zoekt een oplossing.

Hij vindt in een tijdschrift een wereldkaart, scheurt die aan stukken en geeft alles aan zijn dochtertje met de opdracht dat zij de wereld opnieuw moet, “in orde brengen”.

Hij hoopt zo voor de rest van de dag van haar af te zijn, aangezien dat hij weet dat zijn dochter nog te klein is en het beeld van de wereldkaart niet kent.

Maar, na een kwartiertje komt ze fier terug met de wereldkaart netjes aaneengeplakt.

“Klaar”, roept ze uit.

“Hoe heb je dat gedaan?”, vraagt de papa verbaasd.

“Heel simpel”, zegt het meisje, “toen je het blad uit het tijdschrift scheurde, zag ik dat er op de achterkant een foto van een man stond.

Toen ik de wereld niet kon puzzelen, heb ik alle stukken omgedraaid en eerst ‘de mens’, in orde gebracht.

Toen ik daarna het blad omdraaide, zag ik dat de wereld ook in orde was”.

Wij ogen ons als mens in orde laten brengen en dit kan door ons waarachtige geloof.

Ik wil afsluiten met een prachtig gezegde van de woordkunstenaar, Roger TANGHE.

IN U, WERD IK MIJ.