Wanneer u in Middelkerke woont dan hebt u hem waarschijnlijk wel gezien. De man op de onderstaande foto verbleef dakloos in de straten van Middelkerke en bracht zijn nachten door in het wassalon van de Kerkstraat of als het lukte, in de overnachting van het doorgroeihuis in Oostende.
Zijn naam is Rémi, 72 jaar op het moment van deze foto, en werd dakloos door persoonlijk omstandigheden. Een detail dat belangrijk is in dit verhaal is dat hij een burger van Canada is en door het verlies van zijn papieren gevangen zat in België.
U mag dan denken dat het makkelijk is om weg te geraken, maar de hulp die hij kreeg was beperkt en door het feit dat hij geen papieren had kon hij ook niets meer betalen en zo liep zijn leven vast in de straten van onze gemeente.
Hier in de Bethelkerk kregen we de vraag om eens een beetje aandacht te geven aan deze man. Uiteindelijk heeft een dame uit onze kerk zich ontfermt over deze man, daar ze het niet kon aanzien dat een man op zijn leeftijd op straat moest leven zo ver weg van zijn thuisland.
Deze dame heeft zich ten volle ingezet om deze man van de straat te houden door hem te laten verzorgen, zekerheid van overnachting te organiseren, enzovoort.
Verder activeerde ze verschillende mensen om te helpen met kledij en praktische zaken. Maar dat is niet het einde. Ook contacteerde ze alle mogelijke instanties in Middelkerke en Oostende om ervoor te zorgen dat Rémi geholpen kon worden. Ze contacteerde de ambassade om de papieren van Rémi terug in orde te krijgen zodat hij zou kunnen terugkeren naar zijn land van herkomst en zijn familie. En er werd contact genomen met zijn familie in Canada om hen op de hoogte te brengen van de gang van zaken en mogelijk hulp te bieden wanneer Rémi weer in Canada zou aankomen.
Op donderdag 4 februari 2021, heel vroeg in de ochtend werd Rémi, een 72 jarige man, thuisloos in de straten van Middelkerke, volledig verzorgd overgedragen op de luchthaven van Zaventem aan een vertegenwoordiger van de Canadese ambassade. Vrijdag kwam het nieuws binnen dat hij veilig aangekomen was in Montréal-Canada en daar nog 14 dagen in quarantaine moet blijven voordat hij zijn familie kan terugzien.
Dus wanneer u zich afvraagt waar deze man is gebleven, wel, dan hebt u hier het antwoord.
Met dit willen we iedereen danken die geholpen heeft bij verloop van de zaken zodat deze man terug kon keren naar thuis en zijn familie.
Eerst en vooral de dame die volledig haar schouders eronder heeft gezet om dit allemaal te kunnen verwezenlijken in heel korte tijd. Maar ook alle vrijwilligers die geholpen hebben bij de verzorging, het transport, aankopen en vele andere zaken. Een paar zelfstandigen, die ongeacht de algemene moeilijke tijden waarin we leven, deze man hebben voorzien van eten, drinken en spullen terwijl hij op straat leefde.
We willen zeker ook niet de sociale diensten van Middelkerke vergeten en de sociale diensten van Oostende, die allemaal hun steentje hebben bijgedragen.
En het lijkt misschien overbodig, maar zeker ook een dankjewel aan de Ambassade van Canada in Brussel die een extra duwtje hebben gegeven om dit tot een goed einde te doen komen.
Dat hebben jullie super gedaan 👏
Hij lijkt wel een ander mens na jullie tussenkomst!
Prachtig 😍
Een prachtig initiatief voor deze man. Ik persoonlijk wist niet dat hij dakloos was, dacht dat hij nog logement had op de zeedijk? Prachtig dat deze man terug een menswaardig bestaan zal kennen
Hey Roose,
Deze man is bijna 3 maanden uit zijn logement moeten vertrekken, vanwege financiële omstandigheden. Het heeft soms niet veel nodig om zonder onderdak te vallen. Het kan letterlijk iedereen overkomen.
Het zou veel meer moeten gebeuren mensen te helpen er zijn er nog veel teveel sukkelaars in ons land in plaats van geld uit te geven in andere Landen , er word
te weinig uit gevoerd .
Doe meer jullie best in eigenland.
Zeker weten Mr. Jaques. Anderen helpen begint trouwens bij ons zelf, het zou geen opdracht mogen zijn, maar eerder een levenswijze, een houding.
Een hartverwarmende actie in moeilijke tijden . Dank u wel aan iedereen die dit mogelijk maakte en een hart vol liefde aan de dame die er haar schouders onderzette .
Wat een positief bericht in deze donkere dagen. Doet deugd te mogen vaststellen dat dit kan! Geweldig!! Maakt ons oprecht blij!!
Beste,
Heb je het mailadres van die mevrouw want ik ken een gelijkaardige situatie met een Zwitser.
Beste groeten,
Johan Bultiauw –
Beste Johan,
Het kan voorgelegd worden, maar we kunnen geen beloftes maken.
Misschien is het goed om ons via mail te contacteren. Je kan dat doen via onze contactpagina
Geef ook een beetje meer informatie over de situatie waar die persoon inzit.
We raden altijd aan eerst contact op te nemen met de lokale sociale diensten, daar zijn de juiste contactgegevens hebben en contacten bij de nodige instanties die alles in het werk kunnen stellen om die man te helpen.
Wij willen als kerk niet in het vaarwater komen van deze sociale diensten. Niet tegenstaande willen we altijd mee naar een oplossing zoeken waar nodig.
Dank je wel voor je bericht.
Het Bethel-team
Idd,deze man ook dikwijls tegengekomen.ben nochtans pas 2de verblijven van juli 2019.
Dacht altijd,ocharme.
Mijn man is overleden juni 2019,nog veel hemden,broeken,jassen die in de kast hangen.wanneer ik zo iemand zie,dan denk ik steeds:“moest ik nu die persoon een plezier kunnen doen,met de kleren van mijn man,dan hoef ik ze niet naar de kringloopwinkel te doen en maak ik nog iemand gelukkig“.
Dus bij deze,altijd bereid om te helpen.
Fijn dat deze man terecht is,geeft een goed gevoel.
En wat is er met zijn vrouw gebeurt?Hij was getrouwd met een vrouw die zware longproblemen had.Hopelijk mag hij blijven bij zijn familie.Enkele jaren geleden hebben ze hem teruggestuurd na een paar weken.
Of hij getrouwd was weet ik niet, maar de dame waarmee hij samenwoonde en waarvoor hij naar België is gekomen, verblijft nu in een oudertehuis en kan ook niet meer gaan.
Ze zijn ook uit elkaar. De hele situatie heeft hem dan ook op straat gebracht, waaronder ook het verlies van zijn papieren.
We zijn blij dat hij nu terug in zijn land van herkomst is en hopen dat hij snel weer verenigd wordt met zijn familie.
Dank je wel voor je bezorgdheid.
Respect aan de dame voor haar inzet.
Iedere dag maak ik eten voor mensen zonder veel vermogen. Tijden zijn heel moeilijk.
Elkaar helpen en zeker mensen in nood. In de Horeca zullen er nog veel mensen in zware moeilijkheden komen. Ook kopen bij onze lokale handelaars. Elkaar steunen. Samen kunnen wij er door.
Het bewijst alleen maar dat er nog veel mensen zijn met een hart, zoals jij Birgitta en al die andere mensen die elkander helpen.
Ook voor jou „thumbs up“